Ex-speváčka Pehy v X Factore: Kedysi ju ospevovali, dnes sa k nej nehlásia

Včera sme vám priniesli informáciu o tom, že bývalá speváčka kapely Peha, Romana Hlobeňová, sa objavila v nedeľnej epizóde X Factoru, kde sa jej podarilo zaujať kompletnú porotcovskú štvoricu. Spojenie jej mena s názvom prešovskej formácie však vyvolalo odmietavú reakciu členov skupiny.

 

Tvorcovia X Factoru na svojej slovenskej fanúšikovskej stránke v nedeľu – v rámci postupného odhaľovania toho, čo prinesie druhé kastingové kolo – avizovali aj vystúpenie „ženy, ktorá nahradila Katku Knechtovú“. Mysleli tým Romanu Hlobeňovú, ktorá v rokoch 2011 a 2012 pôsobila v kapele Peha ako speváčka. Počas tohto obdobia naspievala comebackový singel Minca a stála taktiež pri krátkom obnovení koncertnej činnosti kapely.

V tejto fáze však spolupráca aj definitívne skončila. Pri skúšaní nových vecí, a teda nielen prespievavaní tých, ktoré pôvodne interpretovala Knechtová, sa už Romana podľa členov kapely neosvedčila. Hoci ju v októbri 2011 predstavili ako novú speváčku, s ktorou nafotili promo fotografie a absolvovala s kapelou koncerty aj rozhovory, plnohodnotnou súčasťou skupiny sa vraj nikdy nestala, pretože jej pôsobenie v kapele zamrzlo niekde na úrovni „karaoke“ prevedenia pôvodných skladieb. To však až doposiaľ verejnosť nevedela, a tak bola odmietavá reakcia kapely na medializáciu Hlobeňovej niekdajšieho spojenia s Pehou celkom prekvapujúca.

Iba na skúšku?

Na spojenie Romaninho mena s Pehou reagoval zakladajúci člen skupiny Karol Sivák. „Treba to uviesť na pravú mieru, táto dievčina u nás (Peha) nespieva už skoro dva roky, bola u nás len skúšobne a keďže nás svojím speváckym prejavom absolútne nepresvedčila, museli sme sa rozlúčiť. Preto sa za kapelu Peha ohradzujem v zmysle, aby jej meno nebolo spájane s menom tejto kapely, v ktorej bola doteraz len jediná stála speváčka, K. Knechtová, dík,“ vyjadril sa gitarista na sociálnej sieti.

Dá sa však pôsobenie mladučkej speváčky, vzhľadom na to, ako ju kapela svojho času medializovala, skutočne označiť iba za skúšobné? Takéto vyjadrenie je voči Romane Hlobeňovej prinajmenšom neférové. Kapela po odchode Katky Knechtovej vyskúšala hneď niekoľko speváčok, no Romana bola zatiaľ jedinou z nich, ktorú formácia oficiálne predstavila ako svoju novú speváčku, či už prostredníctvom tlačovej správy, ktorú manažment kapely poslal do médií v októbri 2011, alebo aj o osem mesiacov neskôr na koncerte. V tom čase kapela nenaznačovala, že by išlo len o skúšobnú prevádzku (odkedy sa vlastne skúšobné speváčky predstavujú verejnosti na oficiálnej promo fotke?).

Zisťovali sme preto aj postoj zvyšných členov kapely k odmietavému vyjadreniu Karola Siváka voči Holbeňovej. PR manažér kapely Edo Kopček pre Hudba.sk potvrdil, že ide o stanovisko, na ktorom sa zhoduje celá kapela. Vo svojej ďalšej reakcii na Facebooku obvinil Sivák speváčku z toho, že môže za vznik nepravdivej informácie o svojom bývalom členstve v skupine. Do istej miery nadnesený titulok v zmysle náhradníčky Knechtovej však nie je Romaminou vlastnou výpoveďou. Zároveň fakt, že pôsobila v Pehe ako speváčka nie je, ani nikdy nebol žiadnym tajomstvom. Tí, ktorí sledovali dianie okolo Pehy po odchode Kataríny Knechtovej, predsa museli postrehnúť, že zostávajúci členovia sa po prvotnom otrasení z nepriaznivej situácie spamätali a hľadali novú speváčku. A tým, že ju našli, sa v roku 2011 netajili. To, že spolupráca nepotrvá večne a po niekoľkých mesiacoch stroskotá, v tom čase nevedel nikto.

Nelichotivé slová sa nepochybne dotkli aj samotnej speváčky, ktorá nenechala na svoju reakciu dlho čakať. Sivákovi odpísala, rovnako bez servítky, ako vníma svoje niekdajšie pôsobenie a najmä odchod z kapely zo svojho pohľadu. „Tak Karol, aby som aj ja uviedla veci na pravú mieru. Do X Factoru som išla za seba a s tým, že som bola v Pehe, som sa vôbec neprezentovala. Pravdepodobne novinári čerpali informácie z vašich starých článkov z netu (ktoré neviem načo ste dávali von, keď už som bola, ako vravíš, na „skúšku“). Už vôbec nemám chuť to tu rozoberať. Tie takmer dva roky, čo som s vami bola, mi stačili… A vy ste ma tiež nepresvedčili, mala som to ukončiť skôr,“ zareagovala Romana Hlobeňová, ktorá by vďaka X Factoru chcela odštartovať sólovú kariéru.

Do Pehy ju dostal práve Karol Sivák, bol z nej nadšený

Koncom roka 2011 nám Romana Hlobeňová a zakladajúci člen pôvodnej formácie, bubeník a producent Martin Migaš, v našom rozhovore, ktorý pri príležitosti návratu na scénu s novou speváčkou iniciovala samotná kapela, porozprávali o spojení Romany a Pehy. Bubeník prezradil, čím ich Romana oslovila.

„Celé to bolo tak trochu komplikované a na dvakrát. Pre nás ju vlastne objavil Karol, ktorý z nej bol úprimne nadšený. Vtedy však mala iba trinásť, takže sme to ja a Ďuro (Juraj Ondko, pozn. red.) nevideli úplne reálne. Aj napriek tomu, že jej spev bol v porovnaní s inými speváčkami, ktoré sme za tú dobu „odskúšali“, absolútne priamy a suverénny, sme Kaja prehlasovali a následne posunuli spodnú vekovú hranicu na šestnásť rokov. Bolo to tak trochu absurdné, keďže ani jeden z nás netušil, že ju o tri roky uvidíme znova a opäť na Karolov popud,“ objasnil vtedy Migaš.

Neskôr sa k nej pre Hudba.sk v koncoročnej ankete vyjadril aj samotný Sivák. „Rok 2011 je prelomovým rokom kapely Peha, keďže po troch rokoch hľadania sme našli speváčku podľa našich predstáv a začali pripravovať podklady pre nový album. V skúšobni to taktiež začalo byť čoraz živšie a začali sme zároveň skúšať nový koncertný program, do ktorého sme okrem starších skladieb zaradili aj úplne nový singel s názvom Minca,“ prezradil vtedy o veľkých plánoch s Hlobeňovou v zostave.

Ani Migaš svoju spokojnosť so speváčkou rozhodne neskrýval. „V playliste máme skladby, ktorým dokáže Romana svojou živelnosťou dať úplne nový rozmer. Pochopiteľne vynecháme niektoré ‚osobné‘ piesne, ktoré boli viac-menej šité na mieru Kataríne. Celkovo mám pocit, že kapela začala viac ‚šľapať‘ a je do istej miery agresívnejšia,“ povedal v spomínanom rozhovore. Vo svetle našich starších vyjadrení členov kapely je teda dnešné zavrhovanie speváčky prinajmenšom zvláštne.

Čo je s kapelou Peha teraz?

Odchod speváka/speváčky je pre zostávajúcich členov skupiny vždy silným úderom, ktorý formáciu buď úplne zabije alebo minimálne poriadne otrasie jej základmi. Po odchode Knechtovej sa zakladajúci členovia pôvodnej zostavy Pehy rozhodli pokračovať. Boli otrasení, no mali snahu sa zdvihnúť a svojím spôsobom začať odznova. No nie tak úplne.

Rozhodli sa ponechať si pôvodný názov Peha, ktorý bol v tom čase na domácej scéne silnou značkou a rozhodli sa ponechať si aj pôvodný repertoár. Na to všetko mali právo, veď koniec koncov sa autorsky podieľali na zásadných hitoch, ktoré sú dodnes mnohými milované a vyhľadávané. No tak sa zdá, že ich prekliatím je skutočnosť, že veľká časť fanúšikovskej základne vnímala Pehu práve cez osobnosť Kataríny Knechtovej a s prijatím novej tváre a nového hlasu majú viacerí stále problém.

Tu sa však vynára otázka, či by sa tak talentovaní hudobníci, akými členovia Pehy nepochybne sú, nemali skúsiť odraziť sa od minulosti úplne odznova s novou tvorbou a pod novým názvom, kde by už nik neriešil delenie na „starú“ a „novú“ Pehu. Mužské zloženie, ktoré je aj v týchto dňoch bez speváčky, však nechce Pehu len tak hodiť za hlavu. Aj napriek neúspechu s Hlobeňovou sa stále snažia nájsť speváčku, ktorá sa uspokojivo zhostí pozície za mikrofónom. Snáď sa im to konečne podarí a druhý návrat na scénu bude stabilnejší ako ten s Romanou, ktorý s odstupom času priniesol len ďalšie zbytočné rozpory.

 

Autor: Miroslava Rabčanová
Zdroj: https://hudba.zoznam.sk/nazory/18-03-2014-ex-spevacka-pehy-v-x-factore-kedysi-ju-ospevovali-dnes-sa-k-nej-nehlasia/

Zdieľať:
COPYRIGHT roumy.sk © 2017