Peha: „Cestou von z pasce bolo začať znovu hrať“

Peha iba pred nedávnom oznámila svoj návrat na slovenskú hudobnú scénu. Bývalú speváčku Katku Knechtovú pritom nahradila iba šestnásťročná Romana Hlobeňová, ktorá sa do kapely začlenila až na druhýkrát. Svoj pohľad na „novú“ Pehu, rovnako ako názor na rozkol s Katkou Knechtovou v exkluzívnom rozhovore pre Hudba.sk uviedla nová front(wo)manka a jeden zo zakladajúcich členov pôvodnej formácie, bubeník Martin Migaš.

Dlhú dobu hľadali chalani novú speváčku aj prostredníctvom sociálnych sietí. Ako si sa o tomto „konkurze“ dozvedela ty?

Romana: Nie som si istá, ale zdá sa mi, že som to prvýkrát zachytila na Exprese, ale nevenovala som tomu veľkú pozornosť, keďže som mala iba 13 rokov…
Úprimne sa mi ani len nesnívalo, že sa tou hľadanou osobou raz stanem práve ja. Celé to vlastne začalo tak, že ma chalani počuli spievať na Košickom zlatom poklade a ozvali sa mi cez jednu sociálnu sieť. V princípe som to najskôr brala ako akési dobrodružstvo – niečo nové, čo by som mohla skúsiť. Prvýkrát som spievala iba v ich štúdiu a aj keď som sa im páčila, zdala som sa im príliš mladá. Vtedy to síce nevyšlo, ale nenechala som sa odradiť a venovala som sa spevu aj naďalej. Určite to teraz neľutujem, pretože sám Migi (Martin Migaš, pozn. red.) uznal, že som sa za tak krátky čas veľmi zlepšila. Pol roka na to sme si dali prvú „reálnu“ skúšku a tým to začalo.

Bolo pre teba jednoduché zžiť sa s repertoárom Pehy?

Romana: Jednoduchšie ako som čakala. Trochu ironické je to, že som si už ako desaťročná v jednej súťaži vybrala skladbu Za tebou. K štýlu aký Peha hrala a hrá ma to vždy lákalo. Ono vo všeobecnosti sú tie piesne energické a dá sa povedať, že som sa v nich prirodzene našla.

Nevyhnuteľne však dôjde k porovnávaniu teba a Katky…

Romana: Tým som sa nejako extrémne hlboko nezaoberala. Som ešte príliš mladá a neskúsená na to, aby som to mohla odhadnúť. Navyše, nepovažujem to za dôležité. Viem, že sa určite nájdu takí, ktorí ma porovnávať budú. V prvom rade by som však chcela, aby sa všetci ľudia zabávali tak, ako sa budem baviť ja, a to je podľa mňa to najpodstatnejšie. Podľa mňa by spevák mal zo seba dostať energiu a vyslať ju tým správnym smerom. V zásade to beriem tak, že hudba je buď dobrá a zaujímavá, alebo nudná a pre mňa nevýrazná – tú jednoducho neriešim. Každý nech si pustí, čo je jeho srdcu milé – navyše Katka je Katka a ja som ja. Ľudia v mojom okolí to už vnímajú trošku inak, keďže poznajú môj hlas z rôznych koncertov a podujatí. Náš nový singel prijali veľmi dobre a držia mi palce, a to je dôležité.

Plánujete nejakým spôsobom meniť aranžmány?

Romana: V prvom rade chceme pracovať na nových skladbách, čo už sme aj začali. Čo sa starších piesní týka, tak fanúšikovia uvidia na koncertoch, no stále si myslím, že výmena speváka nie je ničím neobvyklým. Veď akoby na to reagovali napríklad takí AC/DC? (smiech)

Do akej polohy sa teda „nová“ Peha z tvojho pohľadu posunula?

Romana: Určite to bude trochu iné, ale tá energia, ktorá bola pre Pehu typická, sa podľa môjho názoru nestratila. Je na ľuďoch ako to príjmu, no myslím, že je to veľmi podobné. Predsa len, v kapele zostali štyria pôvodní členovia, ktorí sú podpísaní pod väčšinou skladieb, takže to až tak rozdielne byť nemôže. Pochopiteľne sa minulosť kapely zmazať nedá, ale je na mne, aby som do toho vdýchla niečo nové. Určite nechcem byť iba náhradou za pôvodnú speváčku.

Martin, Romana spomínala, že ste sa jej ozvali po tom, čo ste videli jej vystúpenie na Košickom zlatom poklade. Čím vás oslovila?

Martin: Celé to bolo tak trochu komplikované a na dvakrát, ako už ona sama naznačila. Pre nás ju vlastne objavil Karol (Karol Sivák, pozn. red.), ktorý z nej bol úprimne nadšený. Vtedy však mala iba trinásť, takže sme to ja a Ďuro (Juraj Ondko, pozn. red.) nevideli úplne reálne. Aj napriek tomu, že jej spev bol v porovnaní s inými speváčkami, ktoré sme za tú dobu „odskúšali“, absolútne priamy a suverénny, sme Kaja prehlasovali a následne posunuli spodnú vekovú hranicu na šestnásť rokov. Bolo to tak trochu absurdné, keďže ani jeden z nás netušil, že ju o tri roky uvidíme znova a opäť na Karolov popud.

Mnoho hlasov z hudobnej branže tvrdí, že nebude schopná interpretovať staršie piesne Pehy tak, ako Katka…

Martin: Z môjho pohľadu to je skôr pozitívne. V playliste máme skladby, ktorým dokáže Romana svojou živelnosťou dať úplne nový rozmer. Pochopiteľne vynecháme niektoré „osobné“ piesne, ktoré boli viac-menej šité na mieru Kataríne. Celkovo mám pocit, že kapela začala viac „šlapať“ a je do istej miery agresívnejšia. Na nejaké hrubé zmeny v aranžmánoch však nevidím dôvod, keďže ich máme radi také, aké sú.

Myslíš, že Romanin vek do nejakej miery ovplyvní chod kapely?

Martin: Nejaké obmedzenia sa určite objavia vzhľadom na to, že je školopovinná, no to jednoducho rešpektujeme.

V niekoľkých rozhovoroch si uviedol, že sa Katka začala cítiť ako „absolútny vodca“ Pehy. Vyprofilovala sa po jej odchode nejaká vedúca osobnosť kapely?

Martin: Skôr si myslím, že momentálne vzťahy v kapele sú viac zomknuté. Po tom, čo sa stalo, si vážime jeden druhého ešte viac ako kedykoľvek predtým a zároveň sa intenzívnejšie poháňame dopredu. Nejaký agresívny vodca nie je potrebný – všetkým z nás je jasné, čo chceme docieliť.

Tesne po jej odchode sa však hovorilo aj o možnej zmene názvu…

Martin: Možno by som to pripísal tomu, že spočiatku chcel každý z nás zabudnúť na poníženie, ktoré bolo s tým názvom spojené. Stovky stôp v počítači boli poznačené prehnanou, až kŕčovitou iniciatívou zmeniť zvuk a štýl kapely; nahrávky sa čoraz viac vzďaľovali našej prirodzenosti… To bol moment, kedy nám došlo, že jediná cesta von z tejto pasce je vrátiť sa do skúšobne a začať znovu hrať.

Prvý singel Minca podľa Romaniných slov nestratil nič z pôvodnej energie Pehy. Kam sa nové skladby posunuli po hudobnej stránke?

Martin: Ťažko posudzovať vývoj kapely na základe jednej skladby, no Mincu sme sa snažili spraviť úplne priamočiaro – v princípe tak, ako ju hráme aj naživo.

Je teda predzvesťou nového štúdiového albumu?

Martin: Áno. Nová platňa je v príprave, avšak dátum vydania je zatiaľ jedným veľkým otáznikom. Možno cez leto…

Dá sa vôbec hovoriť o nejakej „novej“ a „starej“ Pehe, keďže aranžmány boli pod vašou spoločnou taktovkou, do ktorej sa Katka až tak nezapájala?

Martin: Z pohľadu člena kapely, ktorý pracuje na novom albume a koncertuje, je Peha iba jedna, a to tá, ktorá existuje tu a teraz. Jej minulosťou sa pri práci nezaoberám. Zas na druhú stranu, z pohľadu poslucháča, ktorý si prirodzene vyberá svoju srdcovku, môže byť Peha tou jedinou a najlepšou ešte na prvom albume. Fanúšikovi je teda prirodzenejšie triedenie na „starú“ Pehu s Katarínou, ktorej prínos do kapely som však nikdy nespochybňoval. Možno to vyznie naivne a gýčovo, ale verím, že sa naše životy zase raz niekam pohli a odraz toho v podobe novej platne by mohol niekoho úprimne potešiť.

Predpokladám, že v blízkej budúcnosti vyrazíte aj na turné…

Martin: V rámci koncertov to vidím skôr na klubový rozjazd, než na štandardné turné. Veľké veci si vyžadujú financie a stopercentnú prípravu. Možno skúsime spoločné klubové mini-turné s nejakou nám blízkou kapelou. Aktuálne sa však chceme čo možno najviac upriamiť na texty k už hotovým skladbám a pripraviť prinajmenšom tri ďalšie piesne. Budeme šťastní, keď sa nám s pozitívnymi ohlasmi podarí vrátiť na slovenskú hudobnú scénu.

Autor: Miroslav Menhert

Zdieľať:

Zanechajte Odpoveď

COPYRIGHT roumy.sk © 2017